• Markt

 • Perigeux

 • Terras

 • Chateau

 • Terras

 • Limousin Koeien

 • Vide Grenier

 • Orgeldraaier

Omgeving

MONTIGNAC SUR VÉZÈRE   
Montignac sur VezereLa Penoterie ligt op 4 kilometer afstand van Montignac sur Vézère, bekend om de Grotten van Lascaux. De historie van dit charmante stadje gaat terug tot de prehistorie. Een stadswandeling is zeker de moeite waard.
Alle noodzakelijke voorzieningen zijn in Montignac aanwezig:    

 • Dokterspost en apotheek
 • Postkantoor
 • Office du tourisme
 • Diverse bakkers en drie supermarkten waaronder een grote Intermarché.

Hiernaast is er een keur aan restaurants waar u van een eenvoudige dagschotel, pizza of crêpe tot een compleet menu kunt gebruiken. Ook zijn er diverse gezellige terrasjes. Op zaterdag en woensdag is er een grote weekmarkt.

Eetmarkt
In de maanden juli en augustus wordt er in Montignac op maandagavond een eetmarkt georganiseerd. Lokale producenten bereiden ter plekke hun streekgerechten welke aan lange tafels genuttigd worden.

De omgeving van Montignac leent zich uitstekend voor het maken van dagtrips.
Een greep uit de vele mogelijkheden die onze omgeving biedt:

STADJES en STEDEN
Sarlat
Op 30 km van la Penoterie ligt Sarlat. Een toeristisch centrum dat ook wel de parel van de Perigord wordt genoemd. Sarlat kenmerkt zich door kleine straatjes, mooie pleinen en een keur aan bezienswaardigheden. Iedere zaterdag is er markt.

Perigueux
Perigueux heeft een mooie laat-middeleeuwse binnenstad met smalle straatjes en mooie winkels. Veel etalages zijn een foto waard. Op woensdag en op zaterdag is er markt. In juli en augustus is er ieder weekend een jazzconcert.

Terrasson
Een stadje aan de Vézère. Buiten de oude stad, die tegen een heuvel aan is gebouwd, zijn diverse winkels en supermarkten te vinden. Op donderdagochtend is er markt. Nabij Terrasson zijn de mooie tuinen genaamd “Les Jardins de l’ímaginaire” te bezichtigen.

Brive
Brive is de hoofdstad van het departement de Corrèze. Een vriendelijke stad met leuke winkels, aangename terrassen en eethuisjes.

WANDELEN, KANOËN, FIETSEN, TENNISSEN, GOLFEN, PAARDRIJDEN EN ZWEMMEN
Wandelen
Wandelingen in de omgeving van vakantiehuisje La Douce in de DordogneLa Penoterie is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandeltochten. Vanuit uw huisje loopt u zo het prachtige landschap in. Er zijn diverse wandelroutes in onze omgeving welke leiden langs een afwisselend landschap met adembenemende vergezichten.

Kanoën
In Montignac zijn diverse kano-verhuurbedrijven te vinden. De Vézère is een rustig stromende rivier die langs kastelen en leuke stadjes en dorpjes stroomt. U kunt verschillende tochten boeken
Een van de aan te bevelen routes per kano is een tocht naar St Leon sur Vézère. Een aardig dorp waar langs de rivier de mogelijkheid is om te lunchen. In het dorp zelf is een gezellig pleintje met een aantal restaurants en terrassen.

Fietsen
Geoefende fietsers kunnen hun hart ophalen.
Mooie routes met pittige klimmen leiden door
een overweldigend landschap en authentieke
Franse dorpjes.fietsen-fietsroute-lapenoterie-dordogne

Tennis
In Montignac is een openbare tennisbaan (hardcourt) waar u een baan kunt huren.

Golfen
Binnen een straal van 45 km vindt u vier (18 holes) golfbanen
(zie overzicht op www.dordogne.nl / Golf in de Dordogne).

PaardrijdenSAMSUNG CAMERA PICTURES
In Tourtoirac (35 km bij ons vandaan) bevindt zich een manege
met Nederlands sprekende instructeurs. Zij bieden diverse
mogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde ruiters.

Zwemmen
In de omgeving van la Penoterie zijn diverse mogelijkheden om te zwemmen. Montignac heeft een openbaar zwembad, in St Lèon is een strandje langs de Vézère en in Tamniés (20 km) is een zwemmeer. Iets verder weg, in Rouffignac, is een groot recreatiemeer.

BROCANTE, ANTIEK EN VIDE GRENIERS
Vide grenierIn onze omgeving worden veel rommel- en antiekmarkten gehouden (vide grenier betekent letterlijk een lege zolder). Fransen zijn er gek op. De koopwaar is soms de moeite waard, de sfeer is dat altijd.

De actuele lijst van vide grenier-markten vindt u via onderstaande link:
vide grenier-markten 

CULTUUR EN HISTORIE
De Perigord noir is een prachtig gebied waar de geschiedenis ver terug gaat. Er zijn veel prehistorische vondsten gedaan in deze regio. Diverse grotten zijn een bezoek waard, waaronder de beroemde grotten van Lascaux te Montignac. Andere bezienswaardigheden bij ons in de buurt zijn:

La-Roque St Christophe
Een indrukwekkende rotswand van meer dan 900 meter lang en 80 meter hoog, gelegen langs de Vézère. In de rotswanden bevinden zich honderden holen, welke bewoond werden in de prehistorie. Een van de terrassen biedt een adembenemend uitzicht over het dal van de Vézère.

St Amand de Coly
Een klein, uiterst charmant dorpje met een 13e eeuwse kerk. In deze kerk worden in de zomermaanden regelmatig concerten gehouden. In juli en augustus is er op dinsdagavond een eetmarkt.

Chateau de Hautefort
Een indrukwekkend kasteel, bovenop een heuvel met een schitterend uitzicht en een prachtige tuin.

Chateau de Losse
Dit kasteel uit de 16e eeuw staat op een rots, hetgeen ook vanuit een kano een indrukwekkend gezicht is. Het kasteel was het woonhuis van Jean 2 de Losse en is nog ingericht met antiek meubilair uit de 16e en 17e eeuw. Ook de tuin van het kasteel is de moeite waard.

Le Thot
Een historische park, waar het dierenrijk van de prehistorie tentoon wordt gesteld.