Domaine

Omgeving

Montignac sur Vézère

La Penoterie ligt op 4 kilometer afstand van Montignac sur Vézère, bekend om de Grotten van Lascaux. De historie van dit charmante stadje gaat terug tot de prehistorie. Een stadswandeling is zeker de moeite waard.
Alle noodzakelijke voorzieningen zijn in Montignac aanwezig:

  • Dokterspost en apotheek
  • Postkantoor
  • Office du tourisme
  • Diverse bakkers en drie supermarkten waaronder een grote Intermarché.

Hiernaast is er een keur aan restaurants waar u van een eenvoudige dagschotel, pizza of crêpe tot een compleet menu kunt gebruiken. Ook zijn er diverse gezellige terrasjes. Op zaterdag en woensdag is er een grote weekmarkt.

Montignac

Eetmarkt

In de maanden juli en augustus wordt er in Montignac op maandagavond een eetmarkt georganiseerd. Lokale producenten bereiden ter plekke hun streekgerechten welke aan lange tafels genuttigd worden.

De omgeving van Montignac leent zich uitstekend voor het maken van dagtrips.
Een greep uit de vele mogelijkheden die onze omgeving biedt:

Stadjes en Steden

Sarlat

Op 30 km van la Penoterie ligt Sarlat. Een toeristisch centrum dat ook wel de parel van de Perigord wordt genoemd. Sarlat kenmerkt zich door kleine straatjes, mooie pleinen en een keur aan bezienswaardigheden. Iedere zaterdag is er markt.

Perigueux

Perigueux heeft een mooie laat-middeleeuwse binnenstad met smalle straatjes en mooie winkels. Veel etalages zijn een foto waard. Op woensdag en op zaterdag is er markt. In juli en augustus is er ieder weekend een jazzconcert.

Terrasson

Een stadje aan de Vézère. Buiten de oude stad, die tegen een heuvel aan is gebouwd, zijn diverse winkels en supermarkten te vinden. Op donderdagochtend is er markt. Nabij Terrasson zijn de mooie tuinen genaamd “Les Jardins de l’ímaginaire” te bezichtigen.

Brive

Brive is de hoofdstad van het departement de Corrèze. Een vriendelijke stad met leuke winkels, aangename terrassen en eethuisjes.

St Leon sur Vezere

Een van onze favorieten. Een klein maar prachtig dorp dat aan de rivier is gelegen. Leuk om doorheen te lopen, de kleine boetiekjes te bezoeken, iets te drinken aan de rivier of om neer te strijken in een van de restaurants.

Perigueux
Terrassons

Wandelen, kanoën, fietsen, tennissen, golfen, paardrijden en zwemmen

Wandelen

La Penoterie is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandeltochten. Vanuit uw huisje loopt u zo het prachtige landschap in. Er zijn diverse wandelroutes in onze omgeving welke leiden langs een afwisselend landschap met adembenemende vergezichten.

Kanoën

In Montignac zijn diverse kano-verhuurbedrijven te vinden. De Vézère is een rustig stromende rivier die langs kastelen en leuke stadjes en dorpjes stroomt. U kunt verschillende tochten boeken

Een van de aan te bevelen routes per kano is een tocht naar St Leon sur Vézère. Een aardig dorp waar langs de rivier de mogelijkheid is om te lunchen. In het dorp zelf is een gezellig pleintje met een aantal restaurants en terrassen.

Vallei Dordogne
Fietsen in de omgeving in de Dordogne

Fietsen

Geoefende fietsers kunnen hun hart ophalen. Mooie routes met pittige klimmen leiden door een overweldigend mooi landschap en authentieke Franse dorpjes. In Montignac zijn e bikes te huur.

Tennis

In Montignac is een openbare tennisbaan (hardcourt) waar u een baan kunt huren en in Auriac, een dorpje 7 km bij ons vandaan, is een hardcourtbaan.

Golfen

Binnen een straal van 35 km vindt u vier (18 holes) golfbanen
(zie overzicht op www.dordogne.nl / Golf in de Dordogne).

Paardrijden

In Tourtoirac (35 km bij ons vandaan) bevindt zich een manege met Nederlands sprekende instructeurs. Zij bieden diverse mogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde ruiters.

In Sergeac, op 13 km bij ons vandaan, is een manege waar les wordt gegeven en dagtochten en buitenritten georganiseerd worden

Zwemmen

In de omgeving zijn diverse meertjes en strandjes waar het op warme dagen goed toeven is. Montignac heeft een openbaar zwembad, in St Lèon is een strandje langs de Vézère en in Tamniés (20 km) is een zwemmeer. Iets verder weg, in Rouffignac, is een groot recreatiemeer.

Brocante, antiek en vide greniers

In onze omgeving worden veel rommel- en antiekmarkten gehouden (vide grenier betekent letterlijk een lege zolder).

Fransen zijn er gek op. De koopwaar is soms de moeite waard, de sfeer is dat altijd.

De actuele lijst van vide grenier-markten vindt u via onderstaande link:
vide grenier-markten

Vide grenier

Cultuur en historie

De Perigord noir is een prachtig gebied waar de geschiedenis ver terug gaat. Er zijn veel prehistorische vondsten gedaan in deze regio. Diverse grotten zijn een bezoek waard, waaronder de beroemde grotten van Lascaux te Montignac. Andere bezienswaardigheden bij ons in de buurt zijn:

La-Roque St Christophe

Een indrukwekkende rotswand van meer dan 900 meter lang en 80 meter hoog, gelegen langs de Vézère. In de rotswanden bevinden zich honderden holen, welke bewoond werden in de prehistorie. Een van de terrassen biedt een adembenemend uitzicht over het dal van de Vézère.

St Amand de Coly

Een klein, uiterst charmant dorpje met een 13e eeuwse kerk. In deze kerk worden in de zomermaanden regelmatig concerten gehouden. In juli en augustus is er op dinsdagavond een eetmarkt.

Chateau des Milandes

Zeker een bezoek waard. Een klein kasteel waar Josephine Baker heeft gewoond. Haar levensverhaal is indrukwekkend en is bijna voelbaar tijdens het bezoek.

Jardins de Margueyssac

Prachtige tuinen met Buxus (foto ), gelegen bij een kasteel. Bij de tuinen hoort een landgoed waar een prachtige wandeling te maken is. Het uitzicht over de rivier de Dordogne is prachtig en er wordt een goede lunch geserveerd.

Castelnaud

Een prachtig kasteel uit de Middeleeuwen met een adembenemend uitzicht over de rivier de Dordogne.

Jardins de Eyrignac

Een park met verschillende tuinen. Een aanrader voor de tuinenliefhebber. In de zomermaanden worden er in de avond picknicks met muziek georganiseerd waarbij de gasten verzocht wordt om in het wit gekleed te gaan.

Chateau de Hautefort

Een indrukwekkend kasteel, bovenop een heuvel met een schitterend uitzicht en een prachtige tuin. Het dorpje en de bossen om het kasteel heen lenen zich voor een mooie wandeling, evenals het nabij gelegen meertje Cou Cou.

Le Thot

Een historische park, waar het dierenrijk van de prehistorie tentoon wordt gesteld.

Castelnaud

Lascaux

De trots van ons Montignac. En dat begrijp ik wel.

In 2010 is het nieuwe Lascaux geopend. Een indrukwekkend mooi gebouw dat door een Zweedse architectenbureau is ontworpen.

De grotten zijn een replica van de oorspronkelijke grotten, die te lijden hadden onder het bezoek en daarom gesloten zijn. De geschiedenis van de streek en de grotten wordt mooi in beeld gebracht.

Liefhebbers van grotten kunnen in onze omgeving hun hart ophalen. Er zijn grotten in Rouffignac, Tourtoirac, Villars, Les Eyzies, Domme, Le Bugue en Audrix