Domaine

Kerst In de Dordogne

Zeker het eerste jaar dat we in de Dordogne woonden waren we erg benieuwd hoe kerst zou zijn in Frankrijk. Wat is er te doen en hoe ziet de Dordogne er met de kerst uit?
We werden op onze wenken bediend. Al ver voor het begin van december waren de eerste versierde huizen en tuinen te zien.

Lichtjes, kerstmannen en vooral veel kleur en knipperende lampjes.
Erg mooi als je er van houdt.

‘Ons’ stadje Montignac vind ik altijd prachtig maar met kerst nog een beetje meer. De straten zijn smaakvol verlicht en de winkels maken ware kunstwerkjes van hun etalages.

Kerstmarkten, daar houden de Fransen van en wij ook.
Deze markten zijn in ieder zichzelf respecterend plaatsje te vinden. Erg leuk. Uiteraard veel etenswaar maar ook veel handgemaakte cadeautjes en versieringen. Ik spaar engeltjes en die zijn er te kust en te keur te vinden. Met liefde gemaakt en later met liefde in de boom gehangen.

In de supermarkt is te zien dat veel Fransen ongeveer hetzelfde eten met de kerst. Oesters, foie gras, zalm en vlees liggen in grote hoeveelheden uitgestald in de vitrines. Navraag bij onze Franse bekenden leert dat dit inderdaad bij hen op het menu staat. Het feest bestaat uit lang tafelen met de hele familie en cadeautjes van Pere Noël onder de boom. Een tweede kerstdag kennen ze hier niet, dan wordt er weer gewoon gewerkt.

Kerstboom in de Dordogne
Kerstversiering Dordogne
Kerstversiering op straat

Wij gaan vanmiddag weer ons jaarlijkse rondje door de buurt maken met kerstkaarten en een klein aardigheidje voor de mensen die we hier kennen. Mooi om te merken, de lijst met te bezoeken adressen wordt steeds langer. We burgeren aardig in.

In de afdeling blunders noemde ik het eerste jaar tijdens deze ronde Vader Kerst Pierre Noël….

Wij vieren dit jaar de kerst in Nederland. Net als de Fransen met de familie maar zonder oesters en foie gras.
Wel met familie en vrienden (allemaal engeltjes).

Fijne kerst!