Domaine

Franse tradities

Op 2 februari staan er, volgens de Franse traditie, bij veel Franse gezinnen pannenkoeken op het menu. Er wordt dan “La Chandeleur” ofwel het Franse pannekoekenfeest gevierd. Mocht de datum of het feest je ontschoten zijn, in de Franse supermarkt wordt je er zeker aan herinnerd. Schappen vol met pannenkoekenmeel, koekenpannen, wafelijzers en enorm grote potten Nutella staan op een prominente plek uitgestald. Mijn voorkeur heeft het niet maar in Frankrijk is Nutella op je pannenkoek smeren heel gebruikelijk.

De uitleg van het feest is divers.
Een heidense versie vertelt dat pannenkoeken door hun kleur en vorm doen denken aan de zon. Na de winter is rond deze tijd van het jaar al duidelijk merkbaar dat de dagen langer worden en de zon weer aan kracht wint. Ook wordt rond deze tijd het graan gezaaid en het eten van pannenkoeken zou voor een goede oogst zorgen. Volgens Franse traditie moet je tijdens het bakken een voorwerp van goud in de linkerhand nemen en met je rechterhand de pannenkoek in de lucht keren. Zou geluk brengen. Een hele oude gewoonte is om de eerste pannenkoek op de hoogste keukenkast te leggen en die daar een jaar te laten liggen. Dat zou welvaart brengen en een goede oogst. Ik ga het maar niet uitproberen…

Een religieuze uitleg is de Maria lichtmis. Een feest dat 40 dagen na kerst wordt gevierd en waar de naam Chandeleur vandaan komt. Het Franse woord voor kaars is chandelle en dat is afkomstig van het Latijnse woord candela. Ook zou Paus Gelasius lang geleden op deze datum pelgrims die in Rome arriveerden crêpes aangeboden hebben.

Wij zijn eigenlijk niet van die pannenkoekeneters maar we hebben ons vandaag maar aangepast. Zo af en toe toch best lekker.