Domaine

Opening van Lascaux 4 in Montignac

Het gonst in ons stadje Montignac! Lascaux 4 is het sleutelwoord.
Het is bijna zo ver, de officiële opening is nabij en iedereen is er vol van.

Lascaux is de naam van grotten in het stadje Montignac. Deze zijn in 1940 bij toeval ontdekt door een stel jongens die een middag vrij hadden van school en in de heuvels aan het spelen waren. Een prachtvondst!

Goed geconserveerde rotstekeningen uit het laat-paleolithisch tijdperk, 25.000-10.000 voor Christus. De grotten zijn destijds opengesteld voor publiek en al snel bleek dat de tekeningen aangetast werden door de vele bezoekers. Vandaar dat Lascaux 2 is gemaakt. Een replica van de oorspronkelijke grot. Zó natuurgetrouw nagemaakt, met pigmenten en materialen die destijds ook gebruikt zijn dat ik erg onder de indruk was. Deze ‘Sixtijnse kapel van de Paleolithische kunst’ staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De entree en de entourage raakte gedateerd en vandaar dat besloten is om Lascaux 4 te gaan bouwen. Een grote expositie in een enorm bouwwerk. (Wie zich af vraagt waar Lascaux 3 is gebleven, dat is een rondreizende expositie die na Bordeaux, Chicago, Houston en Montreal nu in Brussel is.)
In de vier jaar die wij inmiddels in Montignac wonen hebben we het ‘Centre International d’Art Pariétal de Montignac’, zoals Lascaux 4 genoemd wordt zien verrijzen.

Officiele opening

En nu is het dan bijna zo ver. Op 15 december 2016 is de officiële inauguratie en op zaterdag 10 december komt president Hollande de grotten persoonlijk openen. De spanning was voelbaar toen ik vanochtend door Montignac liep. Stratenmakers die de laatste stoeptegels kaarsrecht legden. Straatvegers die de laatste blaadjes wegveegden en opvallende veel mensen op de been. De gesprekken die ik onderweg opving gingen maar over één onderwerp: Lascaux 4. De superlatieven waren daarbij niet van de lucht: mágnifique, formidable, impressionant etc etc. Enkele gelukkigen mochten al een pre-view nemen en die hadden blijkbaar heel wat te vertellen. Opvallend veel pratende en druk gebarende mensen op straat.

De regionale radiozenders hebben het er ook maar druk mee. Intervieuws, reportages, ook daar raken ze er niet over uitgepraat.

Ontzettend leuk om zoiets van dichtbij mee te maken. En ontzettend leuk dat we zoiets moois in ons stadje hebben. Zodra we aan kaartjes kunnen komen gaan we Lascaux 4 bekijken. Ik ben ontzettend benieuwd.